Welkom terug, gast

Games hacken strafbaar?

You can do anything you want to do, if you put your mind to it.
Posts: 47
Afbeelding
Offline Direct Message
Geplaatst op 2 maart 2018 om 13:35:28

Vraag: Is het strafbaar om (opzettelijk) misbruik te maken van een bug / fout in een spel? Veel online spellen zijn niet goed beveiligd, zodat je bijvoorbeeld de database-gegevens van je account kunt manipuleren en jezelf extra geld of wapens kunt geven. Ook kun je met een beetje zoeken vaak een race-conditie vinden waardoor vaker hetzelfde object op de veiling gekocht kon worden. Natuurlijk is dat in strijd met de spelregels, en ik snap dat ze je dan kunnen verbannen, maar kun je er de cel voor ingaan?

Antwoord: Het is strafbaar als computervredebreuk om binnen te dringen in een computersysteem of netwerk. Daarbij hoef je niet per se een beveiliging te kraken. Het rondsnuffelen zonder wachtwoorden te raden of iets te kraken is ook strafbaar. Meer dan weten dat je niet op die plek hoort te zijn, is al genoeg onder de huidige wet.

Binnendringen (‘inbreken’) in een computersysteem of netwerk kan op vele manieren, en de wet geeft daar geen algemene definitie voor. Dat kan ook niet, want er zijn altijd weer slimmeriken die dan een computerinbraak gaan verzinnen die niet onder die definitie valt. Het manipuleren van een database of het misbruiken van een race-conditie kan allebei dus prima onder computervredebreuk geschaard worden.

Het overtreden van de gebruiksvoorwaarden van een site is echter geen computervredebreuk. Dergelijke regels overtreden leidt wel tot contractbreuk, en de site-eigenaar mag je dan verwijderen of je account blokkeren. Ook mag hij de werkelijk geleden schade op je verhalen.

Maar zolang je alleen de interfaces gebruikt die de site je ter beschikking stelt, kan er geen sprake zijn van strafbaar handelen. Hetzelfde geldt voor software die draait met bepaalde restricties, zoals de controlesoftware die bij spellen moet voorkomen dat mensen valsspelen of een illegale kopie gebruiken. Het uitschakelen van die software is geen computervredebreuk, maar kan wel inbreuk op het auteursrecht opleveren.

Als een dergelijke overtreding wél computervredebreuk zou zijn, dan krijg je de gekke situatie dat een private partij (de spelexploitant) kan bepalen wanneer jij een strafbaar feit pleegt als je zijn spel speelt. Dat kan niet. De overheid bepaalt de strafwet, en niet particuliere exploitanten.


Geschreven door Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Rechten behoren toe bij Arnoud en secury nl.
Vond het zo een belangrijke vraag voor de criminals games houders onder ons, dat ik het moest delen.
Nu kun je mensen die je game hacken verwijzen naar dit topic.

Scheidlijn
Eigenaar van de oorspronkelijke Mafiabase.nl / Maffiazi.nl / Corozzo.nl source, ook de maker van de hele source! Deze heb ik dan ook op de oorspronkelijke domeinnaam online staan!

If I had some duct tape, I could fix that.

Mvg. MacGyver.

Advertentie

Reacties op » "Games hacken strafbaar?"

Er zijn nog geen reacties op dit topic!

Reageer op » "Games hacken strafbaar?"

U bent niet ingelogd, als u ingelogd bent kunt u reageren!